فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال دوم شماره 5 (پاییز 1390)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال دوم شماره 5 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور رحمانی، ابراهیم حسن زاده صفحه 1
    یکی از موضوعات مهم قابل طرح در مدل های رشد اقتصادی فرضیه ی همگرایی است. به این معنی که مناطق فقیر با نرخ رشد درآمد سرانه ی بالاتری نسبت به مناطق ثروتمند، تمایل به حرکت به سمت تعادل بلندمدت دارند. فرضیه ی همگرایی شامل دو نوع همگرایی بتا و سیگما است. پژوهش حاضر این فرضیه را برای استان های ایران در سال های 1379 تا 1386، بررسی می کند. نتایج به دست آمده وجود همگرایی بتا در بین استان های ایران را تایید می کند. اما، نتایج برای همگرایی سیگما نشان دهنده ی نبود این نوع همگرایی در بین استان های ایران است. به این معنی که پراکندگی درآمد سرانه در بین استان های ایران در این سال ها افزایش پیدا می کند.
    مهاجرت داخلی یکی از عواملی است که می تواند بر رشد اقتصادی استان ها و درنهایت، بر همگرایی بین آن ها اثرگذار باشد. بنابراین، در این تحقیق اثر مهاجرت بین استانی بر همگرایی درآمد سرانه ی بین آن ها نیز بررسی شده است. نتایج نشان می دهد خالص ورود مهاجرت رابطه ی مستقیم با رشد تولید سرانه ی استان ها دارد و با وارد کردن متغیر خالص ورود مهاجرت به معادله ی همگرایی، ضریب بتا افزایش پیدا می کند که نشان دهنده ی اثر منفی مهاجرت بر همگرایی در بین استان های ایران است. بنابراین، مهاجرت شکاف بین استان ها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، همگرایی منطقه ای، همگرایی بتا، همگرایی سیگما، مهاجرت، استان های ایران
  • غدیر مهدوی کلیشمی، وحید ماجد صفحه 21
    بیمه ی عمر به عنوان ابزاری برای سرمایه گذاری و همچنین، به منظور غلبه بر مشکلات ناشی از مرگ سرپرست خانواده و پیری و کهولت است. در بسیاری از کشورها با بیمه های عمر، منبع مالی عظیمی درکل جامعه از حق بیمه های گرفته شده به دست می آید که می توان برای توسعه ی خود صنعت بیمه و یا دیگر بخش ها و خدمات رسانی بیشتر استفاده کرد. با وجود پیشرفت همه جانبه ی این بیمه در کشورهای توسعه یافته و حتی بسیاری از کشورهای در حال توسعه، محصولات بیمه ی عمر که نیاز مبرم زندگی امروز است، در سبد مصرفی خانواده های ایرانی جایگاه مطمئنی به دست نیاورده است. پژوهش حاضر، عوامل موثر بر گسترش بیمه ی عمر کشور را بررسی می کند و مطالعه ای میدانی است که جامعه ی آماری آن سه استان تهران، مازندران و آذربایجان شرقی است. در این راستا، به صورت تصادفی و از داخل خوشه های یاد شده نمونه ای گزیده شده است.
    برای بررسی عوامل موثر، متغیرهای مربوط به این عوامل به دو گروه اصلی اقتصادی- اجتماعی و روانشناختی تقسیم و اطلاعات آن به وسیله ی 73 شاخص با پرسشنامه گرد آوری شده است. بر مبنای اطلاعات گردآوری شده نتایج نشان می دهد که تقاضای بیمه ی عمر طبق اطلاعات نمونه ای، رابطه ای منفی با متغیرهای سلامت انتظاری فرد، حق بیمه ی پرداختی، انتظارات تورمی مثبت، درجه ی ریسک گریزی، ارزیابی فرد از سلامت روانی خود، تمایل به ابراز اعتقادات فردی در جمع و درآمد دارد و متغیرهای اعتقاد به ارث گذاشتن، خوشبینی اقتصادی، اعتقاد به بهبود اوضاع اقتصاد ملی در آینده، سن فرد، اشتغال همسر و میزان مطالعه ی افراد روی تقاضای فرد برای بیمه ی عمر تاثیر مثبت دارد. در کنار عوامل گفته شده نکته ی جالب توجه این است که افراد برای خرید بیمه ی عمر متاثر از تبلیغات شرکت های بیمه نیستند و بیشتر معرفی بیمه ی عمر از سوی دوستان و یا آشنایان در خرید بیمه ی عمر از سوی ایشان تاثیر دارد. نکته ی دوم مربوط به نوع شغل افراد است که شاغلین بخش دولتی تمایل بیشتری نسبت به شاغلین بخش خصوصی برای خرید بیمه ی عمر دارند.
    کلیدواژگان: بیمه، بیمه ی عمر، حق بیمه، اقتصادی، اجتماعی، روانشناختی، لوجیت، پروبیت
  • محمد مهدی مجاهدی موخر، رحیم دلالی اصفهانی، سعید صمدی، رسول بخشی دستجردی صفحات 47-74
    بررسی تاریخچه ی بانکداری ذخیره ی جزئی به همراه اعتبار بانکی و بررسی ساختار عملکردی این شیوه ی بانکداری، دستاوردی جدید از شکل گیری پول اعتباری و ساز وکارهای ایجاد و نتایج آن بر بخش واقعی اقتصاد به وجود می آورد.
    تفاوت های سررسیدی میان سپرده پذیری و وام دهی، خلق پول اعتباری از هیچ و تاثیرات آن بر سطح عمومی قیمت ها در کنار ناپایداری اقتصادی؛ از جمله مباحثی است که اندیشمندان بنام و منتقد بانکداری ذخیره جزئی به آن توجه دارند. در این مقاله ضمن بیان دیدگاه ها و اندیشه های بانکداری ذخیره ی جزئی، تاثیرات این شیوه ی بانکداری بر رفتار مصرفی و انباشت سرمایه تحلیل می شود. ویژگی این پژوهش نوآوری و گسترش یک مدل بین نسلی از رفتار مصرفی بهینه در بسترعملکرد بانکداری ذخیره ی جزئی با تکیه بر دیدگاه موریس آله (1947)است. بهینه سازی مدل، اثبات می کند در وضعیت پایا ناپایداری مصرف و همچنین ناپایداری در انباشت سرمایه در بستر عملکرد بانکداری ذخیره ی جزئی، امکان بروز دارد.
    کلیدواژگان: پول رسمی، خلق اعتبار، خلق پول از هیچ، بانکداری ذخیره ی جزئی
  • علی فریدزاد، پریسا مهاجری صفحه 75
    از یک سو، ماهیت دوگانه ی نفت خام به عنوان یک کالای فیزیکی و دارایی مالی و از سوی دیگر، وجود عوامل متعدد تاثیرگذار بر بازارهای اسپات و آتی های نفت خام موجب شده است که تحلیل روابط متغیرهای اصلی این بازارها پیچیده تر شود. هدف اصلی این مطالعه، بررسی روابط قیمت های نفت خام در بازارهای اسپات و آتی ها و اثرگذاری موجودی ذخایر و ریسک مبنای تعدیل شده بر اساس نرخ بهره بازارهای مالی بر تغییرات قیمت های مذکور است. به منظور انجام این مطالعه، سری زمانی اطلاعات ماهانه مربوط به قیمت اسپات و آتی های نفت خام WTI، ذخایر تجاری نفت خام و ریسک مبنای تعدیل شده در دوره ی زمانی ژانویه 1986 تا دسامبر 2010، استخراج شده است. همچنین، با توجه به وجود نوسان های غیرقابل پیش بینی و عدم اطمینان در متغیرهای بررسی شده، در این مطالعه از رویکرد مدل سازی GARCH استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که رابطه ی مثبت و معنی داری میان تغییرات قیمت آتی ها و تغییرات قیمت اسپات نفت خام وجود دارد. همچنین، تغییرات ریسک مبنا می تواند از یک تا سه دوره ی گذشته بر قیمت های آتی ها و اسپات اثرگذار باشد و میزان موجودی ذخایر نفت خام با یک دوره وقفه، اثر منفی بر تغییرات قیمت اسپات نفت خام دارد.
    کلیدواژگان: قیمت اسپات، قیمت آتی ها، موجودی ذخایر نفت خام، ریسک مبنای تعدیل شده
  • ابوالفضل جنتی مشکانی، مرتضی سامتی، رحمان خوش اخلاق، رحیم دلالی اصفهانی، مصطفی عمادزاده صفحه 103
    یکی از اهداف برنامه ریزان اقتصادی افزایش رشد اقتصادی در کنار افزایش بهره وری نیروی کار است. سرمایه گذاری (هزینه) بر روی آموزش می تواند این دو هدف عمده را تامین کند. هدف این پژوهش بررسی اثرات افزایش هزینه ی آموزش بر سرمایه ی انسانی و رشد اقتصادی با استفاده از یک مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر است لذا، بر مبنای آمار و اطلاعات اقتصادی سال1380 و همچنین ماتریس حسابداری اجتماعی همین سال، سه سناریوی متفاوت برای رشد هزینه ی آموزش در نظر گرفته شده و اثرات آن بر سرمایه ی انسانی و رشد اقتصادی برآورد می شود.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که رشد هزینه ی آموزش بر سرمایه ی انسانی و رشد اقتصادی اثر مثبت دارد. افزایش 50 درصدی هزینه ی آموزش در دوره اول 81/3 درصد سرمایه ی انسانی را افزایش داده و به میزان 8/5 درصد به رشد اقتصادی افزوده است. در دوره ی دوم به ترتیب 4/5 درصد و 3/7درصد سرمایه ی انسانی و رشد اقتصادی را افزایش داده است. هرچند جدا کردن اثرات رشد اقتصادی در دوره ی اول، به عوامل سرمایه ی انسانی و فیزیکی، نشان از نبودن ارتباط میان سرمایه ی انسانی و رشد اقتصادی است اما دردوره ی دوم جداسازی اثرات رشد اقتصادی عوامل، نشان دهنده ی ارتباط میان رشد اقتصادی و سرمایه ی انسانی است.
    کلیدواژگان: آموزش، سرمایه ی انسانی، رشد اقتصادی، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • محمد واعظ، سعید دایی کریم زاده، غلامحسین کریمیان صفحه 131
    یکی از بخش های اصلی سیستم پولی بین الملل مدیریت ذخایر ارزی است که سطح و ترکیب ارزی بهینه ی ذخایر خارجی را تعیین می کند. در اقتصادهای نوظهور بویژه کشورهای صادر کننده ی نفت خام در طول چند سال اخیر ذخایر ارزی قابل توجهی انباشته شده است. هرچند، این اقتصادها برای ذخایر ارزی خود به تنظیم قواعدی که ترکیب آن بهینه باشد تمایل دارند؛ با این حال، دست یابی آن ها به چنین اهدافی سوال برانگیز است. با وضعیت کنونی اقتصاد جهانی؛ از جمله وقوع بحران های مالی، نوسان های ارزش برابری ارزهای ذخیره ی عمده و امکان سامان دهی جدید در همگرایی ارزهای جدید، تعیین ترکیب ارزی بهینه ی ذخایر خارجی از مهم ترین مباحث اقتصاد مالی و اقتصاد بین الملل است.
    در این پژوهش از یک الگوی بهینه سازی پویا بر مبنای رهیافت میانگین- واریانس و رهیافت هزینه ی مبادله برای ترکیب ارزی ذخایر رسمی اقتصادهای برگزیده ی نوظهور و اقتصادهای برگزیده ی نفتی خاورمیانه در دوره ی زمانی 2007-1999 استفاده شده است. نتایج به دست آمده از اجرای این تحقیق، پیشنهاد می کند که اقتصادهای برگزیده به منظور کم کردن ریسک کاهش ارزش ذخایر خارجی و بهبود توانایی در پرداخت بدهی های خارجی، در ترکیب ارزی ذخایر رسمی خود تجدید نظر کنند.
    کلیدواژگان: ذخایر ارزی، سهم بهینه، اقتصادهای نفتی خاور میانه، رهیافت میانگین، واریانس، رهیافت هزینه ی مبادله
  • علیرضا کازرونی، علی رضازاده، سیاوش محمدپور صفحه 153
    هدف اصلی این مطالعه بررسی اثرات نامتقارن نرخ ارز واقعی بر صادرات غیرنفتی در ایران در دوره ی زمانی 1353-1386 است. بنابراین، در راستای هدف تحقیق، ابتدا شوک های مثبت و منفی نرخ ارز با استفاده از مدل غیرخطی مارکوف- سوئیچینگ بررسی شده است. برای براورد مدل غیرخطی نرخ ارز بر اساس مقدار تابع راست نمایی، مدل MSIH با سه رژیم از میان حالت های مختلف مدل MS برگزیده شد. در مرحله ی بعد، مدل اصلی تحقیق با استفاده از روش های هم انباشتگی جوهانسن- جوسیلیوس و DOLS براورد شد. بر اساس نتایج به دست آمده متغیرهای درامد خارجیان، درامد ناخالص داخلی، رابطه ی مبادله و درجه ی باز بودن تجاری، اثر مثبت و معنی دار بر صادرات غیرنفتی داشته که با مبانی نظری و مطالعات تجربی سازگار است. هر دو شوک های مثبت و منفی نرخ ارز نیز تاثیر منفی و معنی دار بر صادرات غیرنفتی بر جای گذاشته است. بر اساس آزمون والد و LR اثرات شوک های گفته شده نامتقارن بوده، به گونه ای که شوک های مثبت به گونه ای معنی دار بیشتر از شوک های منفی، صادرات غیرنفتی را متاثر می سازد.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، نرخ ارز واقعی، اثرات نامتقارن، مدل مارکوف، سوئیچینگ
  • حجت الله عبدالملکی، مهدی قائمی اصل صفحه 179
    موضوع شاخه اقتصاد خرد، بررسی رفتار بنگاه ها، افراد و دولت به عنوان اجزای خرد اقتصاد است. براساس دیدگاه تولیدکننده، رفتار عقلایی ایجاب می کند که بنگاه به دنبال حداکثر سازی سود خود باشد. به دلیل اثرگذاری بر هزینه ها و درآمدها و در نتیجه، سود نهایی، یکی از نخستین پرسش های عقلایی در زمینه ی جریان تولید، تعیین محل و مکان مناسب برای سایت بنگاه است. در تحلیل عوامل موثر بر مکان گزینی فعالیت های اقتصادی، دیدگاه هایی متعدد در طول دو قرن اخیر بیان شده است. این دیدگاه بر عوامل مختلفی تاکید می کند که می توان در دو دسته موثر بر عرضه و تقاضا تقسیم بندی کرد.
    پژوهش حاضر، عوامل موثر بر جانمایی فعالیت های تولیدی و صنعتی را بررسی کرده و عوامل موثر بر مکان یابی صنایع الکترونیک در مناطق ایران را تحلیل و اهمیت آن ها را تعیین می کند. به این منظور، ضمن شناسایی عوامل موثر بر جانمایی صنعتی (25 عامل) و کمی سازی و فضایی سازی متغیرها، با توجه به اینکه باید تعداد متغیرهای توضیحی در مدل های اقتصادسنجی لاجیت و پروبیت کاهش یابد، از سه سناریو، با کاربرد روش آنالیزی اجزای اصلی استفاده شده است.
    نتایج مدل، نشان دهنده ی تاثیر مهم متغیرهای توان توسعه ی صنعتی منطقه و نیز امکان ایجاد، حفظ و نگه داری تاسیسات در منطقه بر مکان یابی صنایع الکترونیک در استان های کشور است. همچنین، تاثیر منفی درآمد اهالی منطقه و مناطق اطراف بر جانمایی این دسته از صنایع، می تواند به دلیل نسبت بالای ارزش به وزن در محصولات مورد نظر و بنابراین، تحرک پذیری و تجارت پذیری بالای این محصولات باشد.
    کلیدواژگان: جانمایی صنعتی، دیدگاه های مکان یابی، آنالیز اجزا اصلی، مدل لاجیت
|
  • Dr Teymur Rahmani, Ebrahim Hasanzadeh Page 1
    Convergence hypothesis includes two types of beta and sigma. In this study, we examine convergence hypothesis among Iran’s provinces and discuss the effect of internal net migration in that context since 2000 to 2007. The results indicate that poor provinces grow faster than rich ones and there is beta convergence in Iran. About sigma convergence, we found that the dispersion of GDP per capita increase among these provinces over the years. Immigration is one of the factors that could influence economic growth of provinces and convergence among them. The results show a direct relationship between net immigration and per capita GDP growth of provinces. When the variable of net migration is included into convergence equation, it increases beta coefficient. So, net migration has a negative effect on convergence. Immigration flows more from the poor provinces to rich provinces and increases the gap among them.
    Keywords: Economic Growth, Regional Convergence, Beta Convergence, Sigma Convergence, Migration, Provinces of Iran
  • Dr Ghadir Mahdavi, Vahid Majed Page 21
    Life insurance as an investment and assurance tool provides a great source of investment financing in different economies. Despite life insurance development in advanced countries and in many developing economies, it could not get its appropriate share in Iranian family’s basket. This paper investigates factors that affect life insurance demand in Iran. So, random sampling used to get required information in three provinces of Iran (Tehran, East Azerbayjan and Mazandaran). Factors are divided into two main groups: Socioeconomics and psychological. Required data were gathered using questionnaire. Results show that life insurance demand has negative relationship with individual expected health condition, premium, expected inflation, degree of risk aversion and income. Bequest, economic optimism, age, employment of partner and reading has positive relation with life insurance demand. Based on the sample, result show that life insurance demand is not affected by advertisements but is affected by others recommendations.
    Keywords: Insurance, Life Insurance, Premium, Socioeconomic Factors, Logit, Probit
  • Mohammad Mehdi Mojahedi Moakhar, Dr Rahim Dallali Esfahani, Dr Saeid Samadi, Dr Rasoul Bakhshi Dastjerdi Pages 47-74
    The purpose of this paper is to investigate the source of fractional reserve banking and to review the literature on bank credit. Evaluating the operational procedure of this banking model demonstrates a new concept of credit money shaping aspect and its affect on the practical economy. The difference in due dates between depositing and receiving loan that causes Ex-nihio money to exist, the effect of this money on prices along with economic instability are among the issues that have occupied the critic scholar's minds in fractional reserve banking realm. In this paper, the effects of the fractional reserve banking model on the consumption behavior are analyzed. Also, the view points of the critics of this banking model are addressed. In this regard, an inter-generational consumption behavior model based on Maurice Allais's perspectives has developed. Results show that optimizing the existing model is the true test of the consumption instability in a permanent state in the fractional reserve banking realm. Also, according to the results there exits the possibility of instable capital repletion under certain circumstances.
    Keywords: Ex, nihio money, fractional reserve banking, establishing credit, fiat money
  • Ali Faridzad, Parisa Mohajeri Page 75
    The crude oil is both a commodity and a financial asset. As there are many factors affecting the crude oil spot and futures markets, the analysis of the relationship between major factors of these markets is complicated. The main objective of this paper is to investigate the relationship between the price of crude oil in spot and futures market and identify the effect of the crude oil inventory and the interest-adjusted basis risk on these price changes. The monthly data of WTI spot and futures prices, WTI crude oil inventory and interest-adjusted basis risk are from EIA (Energy Information Administration) database. The data period is from January 1986 to December 2010. Due to the unpredictable volatilities and uncertainties in variables, the GARCH error process models are used. Empirical results show that there is a positive, strong and significant relationship between the spot crude oil price changes and futures prices. Additionally, the basis risk changes can affect the spot and futures crude oil prices up to three lags. Also, crude oil inventory changes have a negative effect on the spot crude oil price changes with one lag.
    Keywords: Spot Price, Futures Price, Inventory, Adjusted Basis Risk
  • Abolfazl Janati Mashkani, Dr Morteza Sameti, Dr Rahman Khosh Akhlagh, Dr Rahim Dallali Esfahani, Dr Mostafa Emadzadeh Page 103
    One of the important targets of the economic planning is economic growth via enhancement of the labor productivity. In this regard, education expenditures play a crucial role. This study aims at investigating the effect of education expenditures on the level of human capital and economic growth through a computable general equilibrium approach. The data on economic variables and social accounting matrix belongs to the year 2001. Three scenarios on education expenditures are defined and their effect on human capital and economic growth are estimated. The results show that education expenditures have positive effects on economic growth and human capital. A 50% increase in education expenditures in the first period causes 3.81 and 5.8 percent increase in human capital and economic growth respectively. In the second period, the same increase in education expenditures affects human capital and economic growth positively by 5.4 and 7.3 percent respectively. Although separating the economic growth into human and physical factors in the first period shows that there is no relationship between human capital and economic growth, but in second period this separation causes a relationship between the two factors.
    Keywords: Education, Human capital, Economic growth, Computable general equilibrium model
  • Dr Mohammad Vaez, Dr Saeed Daee Karimzadeh, Gholamhossin Karimian Page 131
    Foreign exchange reserves management is a main part of international monetary system that determines the optimum value and optimum exchange composition of foreign reserves. Recently new emerging market countries as well as crude oil exporting economies have accumulated huge stocks of foreign reserves. But the optimality of the composition of these reserves is doubtful. In today’s world economy in which such phenomena as financial crises and variations in the value of main currencies are occurring, the rearrangement in new foreign exchange convergences is probable. So, determining the optimal composition of foreign exchange reserves is one of the most important issues in international and financial economics studies. In this article we used the dynamic optimizing model based on Mean-Variance and Transaction Cost approaches to determine the optimum composition of foreign exchange reserves in selected Middle East crude oil exporting countries during the period 1999-2007. The results show that it is necessary for selected economies to revise their foreign exchange reserves so that to decrease foreign reserves depreciation risk and upgrading their ability to debts repayments.
    Keywords: Foreign Exchange Reserves, Optimal share, Oil Producing Middle –East Economies, Mean, Variance Approach, Transaction cost Approach
  • Dr Alireza Kazerooni, Ali Rezazadeh, Siavash Mohammadpoor Page 153
    The main purpose of this article is to investigate the asymmetric effects of the real exchange rate shocks on the non-oil exports of Iran in the period of 1974-2007. For this purpose, using nonlinear Markov-Switching approach, positive and negative shocks of the real exchange rate have been extracted. Based on the results of the Log Likelihood Function and Akaike Information Criterion, the best Markov- Switching model has been specified as MSIH with three regimes for estimating the exchange rate shocks. After extracting the exchange rate shocks, in the next step, the main model of the research has been estimated by using the Johansen-Juselius and DOLS co-integration approaches. Results show that the impact of some explanatory variables (GDP of home country, GDP of Foreign country, Terms of Trade and Openness) on the non-oil exports of Iran has been positive and statistically significant at 95% level of confidence. However, the impact of both positive and negative shocks on the non-oil exports has been negative. Overall, the main hypothesis of symmetrical impacts of the exchange rate shocks has been rejected.
    Keywords: Non, Oil Exports, Real Exchange Rate, Asymmetric Effects, Markov, Switching Approach
  • Dr Hojjatullah Abdolmaleki, Mahdi Ghaemi Asl Page 179
    The subject of microeconomics is the behavior of firms, individuals and government. According to production theory, rational behavior of the firms, leads to profit maximization. So, one of the most important rational questions in production theory, is the determination of a suitable location of the firm. In the last two decades, several theories have been proposed to analyze the factors affecting the location of economic activities. These theories emphasize on many factors that can be summarized in two categories: factors affecting supply and demand. The aim of this article is to determine and analyze factors affecting the location of electronics industry in Iran. In this regard, 25 factors were identified. Whoever, this number of explanatory variables decreases the number of degree of freedom in a Logit and/or Probit model dramatically. So, the principal component analysis was used to decrease the number of LHS variables. Results show that the industrial development and the creation and maintenance of facilities have important effects on the location of electronics industry in different provinces of Iran. Also due to high proportion of the value to the weight of the final products or the high mobility and tradability of electronics industry products, local and surrounding area‘s income have negative impacts on the industry location.
    Keywords: Industrial locating, locating theories, the principal component analysis, logit model